Akinek az alfa módszert köszönhetjük: Dr. Lozanov

Georgi Kiril Lozanov 1926. július 22-én született a bolgár fővárosban, Szófiában. 1952-ben szerzett orvosi diplomát a szófiai Orvosi Egyetemen, majd neurológiára és pszichiátriára szakosodott. Másoddiplomáját 1963-ban a Szófiai Szent Kliment Egyetem pedagógia és pszichológia szakán szerezte. Doktori gyakorlatát az ország legnagyobb pszichiátriai kórházaiban töltötte, majd a Kurilo kórház igazgatója lett. Klinikai munkájával párhuzamosan kísérleti kutatásokat végzett a Bolgár Tudományos Akadémián, érdeklődése középpontjában az agyi funkciók és a tanulási folyamat pontosabb megértése állt.

Új tudományág születik

1971-ben védte meg doktori disszertációját, melynek témája a szuggesztológia orvostudományban, valamint neveléstudományban való alkalmazhatósága, azaz a szuggesztopédia volt. A módszer kiindulópontja és egyben célja az volt, hogy a bal és a jobb agyfélteke stimulációja segítségével az agyi kapacitást maximálisan a nyelvtanulás szolgálatába tudják állítani. Az agyféltekék közötti harmónia megvalósítása az alfa agyi állapot megteremtésén keresztül történik, melynek legfontosabb eszköze a relaxáció és a klasszikus zene hallgatása nyelvtanulás közben.

Szófiában ő maga alapította meg a Szuggesztológiai Kutatási Intéztet, melynek célja az volt, hogy az általa felfedezett hatékony tanulási módszert a gyakorlatban is kipróbálhassa.

nemzetközi karrier

1975-ben Lozanov Washingtonban mutatta be kutatásai eredményét, majd 1976-ban az UNESCO meghívására Párizsba utazott, ahol egy szakbizottság előtt mutatta be neveléstudományra vonatkozó ismereteit. 1978-ban jelent meg a bizottság jelentése, amelyben kifejtik, hogy a szuggesztopéd módszerek hatásfoka messze meghaladja az addig elterjedt oktatási módszerekét, és szinte minden tudományterületen és számos oktatási formában alkalmazható.

Bár az akkori bolgár államelnök azt akarta, hogy a szuggesztopéd módszereket Bulgária szerte alkalmazzák, Lozanovot – aki ekkor a bolgár hírszerzés ezredese volt – 1980-ban megfosztották tanítási és publikálási jogától, és házi őrizetben tartották egészen az 1990-es változásokig.

Ezt követően Bécsbe emigrált, ahol megalapította és hosszú időn át vezette a Nemzetközi Deszuggesztológiai Központot. Az általa kidolgozott elmélet angolszász nyelvterületeken Accelerated Learning vagy Superlearning néven vált ismertté, míg a német és kelet-európai térségben szuggesztopédia néven említik.

2012. május 6-án hunyt el a bulgáriai Slivenben.

2018 május, O. Babett összeállítása