Miért tréningezd agyhullámaidat?

Amikor mindkét agyféltekénk hasonló szinten működik, általában egészségesnek, sikeresnek, boldognak és optimistának érezzük magunkat. Akik rendszeresen imádkoznak, meditálnak vagy szerfelett elégedettek az életükkel, azoknál szinkronban van a két agyfélteke működése. Kevesen tudják, hogy ezért a harmóniáért öt agyhullám felelős, melyek mind különböző funkciókat látnak el.

Mi a különbség az agyféltekék között?

Amióta fény derült a két agyfélteke szinkronizációjának lehetőségére és annak egészségre gyakorolt hatására, nagyon sokan érdeklődnek eziránt.
A bal, vagy más néven az analitikus agyfélteke elveti az információ természetfeletti forrásait, az intuitív, vagyis ráérző jobb agyféltekénk viszont szereti egyfajta magasztosabb hatalom jelenlétét érzékelni az alkotás mögött.
A két fél kiegyenlítődése egyszeriben “felszabadulást” vált ki, egyensúlyt hoz létre és segíti a természetüknél fogva uralkodóan bal agyféltekés alkatúakat, vagyis akik logikus és analitikus beállítottságúak, azok képessé válnak a harmónia és a kiegyensúlyozottság elérésére a spirituálisabb jobb agyféltekével, és ez az egyensúly életük különböző területein világosan érzékelhető.

Az agyhullámok szerepe

Az agyban szinkronizált, elektromos impulzusok haladnak tömegesen a neuronok között, így hozva létre az agyhullámokat. Minden egyes hullámhossz különböző funkcióért felelős. Mialatt mind az öt frekvencia együttesen működik, az elme megköveteli a harmóniát és simulékonyságot, hogy gördülékenyen válthasson a funkciók között: sajátítsd el mesterfokon ezt a képességet meditációval, relaxációval, és neurofeedback tréninggel.

Delta

Ez a hullám a lassú, mozdulatlan, mély, meditatív és álom nélküli alvás állapotában jelenik meg. Feladata, hogy stimulálja a létfontosságú gyógyulási és regenerációs folyamatokat.

Théta

Ezeknek a hullámoknak köszönhetőek azok az élénk képek, amelyeket az álom és ébrenlét közötti rövidke pillanatokban átélünk. Ez a határsáv a memóriánk és tanulásunk bejárata, de túltermelődése mentális rendellenességekkel, például depresszióval vagy poszttraumás stresszel hozható összefüggésbe.

Alfa

Nyugalmi állapot, amikor lecsukjuk a szemünket, és az agyunk elcsendesedik. Segíti a szellemi jólétet, a tanulást és enyhíti a szorongást.

Béta

Meghatározó szerepet tölt be a megismerésre vonatkozó feladatok esetében és a szellemi stabilitáshoz köthető. Viszont a hosszabb Béta frekvencián történő működés szorongáshoz és kiégéshez vezethet.

Gamma

A legmagasabb hullámhosszon való létezés az információ feldolgozásához, önismerethez és a fokozott tudatosság állapotaihoz köthető. Ezek szellemi antidepresszánsként hathatnak, de csak akkor tapasztalhatjuk meg jótékony működésüket, ha az elme elcsendesedik.

Forrás: Vancouver Magasine, February 2017, By Sally Michael White
Ford: N.V.