Mi is az a Flow állapot?

Flow-ban akkor vagyunk, ha maximális koncentrációval teljesen belemerülünk egy tevékenységbe, és úgy érezzük, mintha minden pillanatban mindent tökéletesen tennénk.

A flow a tudatosság csúcsteljesítményének optimális állapota. Lehetsz sportoló, vállalkozó, zenész vagy művész, a flow állapotában úgy érzed, hogy a legjobbat nyújtod önmagadból.

Honnan ered?

Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi-díjas professzor tökéletes élménynek nevezi a flow-t, az ő munkássága nemcsak a tudományos diskurzusba, de a közbeszédbe is beemelte a flow-t, vagyis az áramlat pszichológiáját. Csíkszentmihályi több évtizeden át kutatta a tökéletes állapotot és arra jutott, hogy noha ez az állapot kortól, nemtől és attitűdtől függetlenül bárki számára elérhető, a körülményeket illetően nem mindegy, hogy hol és hogyan akarjuk előidézni. A megéléshez egyrészt át kell hangolnunk magunkat, mivel kellően ellazult és meditatív állapot szükséges ahhoz, hogy el tudjunk merülni abban a tevékenységben, mely flow-élményhez juttat bennünket. Ez a tevékenység lehet a lehető leghétköznapibb is, mint amilyen a mosogatás, de lehet extrém is, mint például az ejtőernyőzés. Alkattól és habitustól, illetve élethelyzettől függ, hogy kiből milyen helyzet váltja ki az áramlat érzését.

Miért fontos?

A flowban úgy érezzük, mintha minden értünk dolgozna. Ilyenkor folyékonyan áramlanak át egymásba a gondolatok, a döntések és a cselekedetek. Felvillanyozva érezzük magunkat, kreatívnak és tulajdonképpen emberfelettinek. Alkotó erőt érzünk, melynek nyomában új dolgokat teremtünk, kihúzhatunk tételeket a bakancslistánkról vagy éppen teljesen új, addig nem tervezett feladatokba is belefoghatunk.

Agyhullámok

Gondolataink, érzelmeink és viselkedésünk gyökerében az agyi neuronjaink közötti kommunikáció áll. Az agyhullámokat az összehangolt elektromos impulzusok hozzák létre, melyek a neuronok kommunikációjából erednek. A flow-ba való belépés feltétele bizonyos agyhullámok jelenléte.

Az öt különböző agyhullám frekvenciája jellemző tulajdonságokat és egyedi öntudatossági állapotokat mutat. A flow zóna az Alfa és Théta határán állva az optimális emberi teljesítőképesség tökéletes állapotának nevezhető, melyben fokozott éberség, gyors intuíciók és kreativitás jellemző ránk.

Csíkszentmihályi szerint belső kontrollt, tudatosság és fókuszált figyelem vagy az ezekre való képesség szükséges ahhoz, hogy valaki át tudja élni a flow-élményt.

Forrás: B. Peters
Ford: N.V.