Home

Gondolatok városlakóknak

Te is a városban élsz? Szereted? Megszoktad? Élvezed? Itt maradsz?
Nincs könnyű dolgod.

Persze számtalan előnyt felsorolhatsz, amelyek valóban élhetővé tudják tenni a városi létet.
Mire gondoltál hirtelen?
Akár sorra is vehetjük szépen:

Tömegközlekedéssel szinte bárhová eljuthatsz, és ez nemcsak olcsóbb, de tényleg környezetbarát dolog Tőled.
A városi forgatag sok kalandot tartogat számodra - zsúfolt utcák, terek, nyüzsgés, érdekes emberek, muzsikák, izgalmas találkák kávézók teraszán, teázók romantikus zugában...
...és persze a kultúra pótolhatatlan kincsei is minduntalan csalogatják a kíváncsi sereget - mozik, színházak, galériák, koncerttermek, művészi ihletésű házak, templomok, hidak,  s már nemcsak a  sok klasszikus, hanem egyre több kortárs köztéri műalkotás teszi igazi élménnyé sétáidat, száguldásaidat, randevúidat, andalgásaidat.
Gyönyörű ez a város! Igazán gyönyörű! Mindenki megcsodálja, aki ellátogat hozzánk, mert a folyót átszelő hidak elvisznek oly sok szép helyre, síkon és hegyen, egyenesen és kanyarogva, vagy a partján sétálva mindkettőt is láthatod egyszerre... Mi is tudjuk, akik itt élünk, még ha gyakran el is felejtjük, hogy tényleg milyen szép is a mi Budapestünk!

De ne felejtsd el, hogy van élet a városon kívül is!
Szánj időt egyre gyakrabban arra, amire ma már alig.
Ugye tudod milyen óriási nagy szükséged van rá?
Akkor engedd meg magadnak... és próbálj emlékezni a gyerekkorodra, amikor még volt időd, és hanyatt fekve érezted a bőrödön a fű érintését,  elidőztél virágok selymes illata felett, hallgattad a fák susogását, madarak énekét, tücskök zenéjét, a tiszta levegő felszabadító áramlását, érezted az eső cseppjeit arcodon...

Mindez most is itt van, mindig is rád várt, mert hozzád, hozzánk tartozik - összetartozunk, mi és a Földünk. Türelemmel vár, mert csak ránk számíthat.
De te ne várj tovább! Tervezd meg, vagy csak indulj el... vezessen egy érzés - és meg fogsz érkezni.
Mindehhez egyáltalán nincs késő. Ne mondd, hogy nem vagy már húszéves, hiszen legbelül nagyon vágysz rá, te is tudod. És miért lenne baj, hogy itt az ősz?  Hiszen az őszi erdő páratlan szépsége elfeledtet veled minden rohanást és bosszúságot. Ami a tiéd lesz az a csend, elfáradt falevelek könnyű hullása, mókusok serény munkálkodása, őzek suhanása, rigók, vadgalambok, cinkék, csuszkák reppenése, harkályok szorgoskodása, varjak károgása.
Szóval akkor elindulsz? Egyedül mész? Vagy pároddal, barátokkal, gyerekekkel - mind mást és mást ad majd, próbáld csak  ki sorra!

A galagonya bogyója megszárítva kitűnő  teafőzet, mely gyógyír a szívnek - miért vennél kapszulát belőle, fogj inkább egy zacskót és irány az erdő!
Persze ha van inkább kis vászonzsákod, vagy a péksütemény után szépen összehajtogattad és félretetted a papírtasakot, akkor az még jobb.
Tudtad, hogy a műanyag zacskók még évtizedek múlva is ott hevernek emésztetlenül az erdők, árkok, vizek mélyén, szeméttelepek halmaiban?
A Te nagymamádnak sem volt műanyag zacskója?
De jó is lehetett - a megszokott régi kosárral baktatni a kis boltba, vászontáskát elővenni a retikül mélyéből, és nem látni a műanyag zacskótól reménytelenül megszabadulni próbáló, tehetetlen madár szomorú fotóját a neten!

Van kosarad? Szoktál varrni? Szereted a kézzel készített dolgokat?
Vannak kedves boltok, ahol fiatal művészek egyszerű munkái között mindig találhatsz izgalmas kincseket!  Sőt, az is lehet, hogy pont egy vásárban, vagy a Millenárison, vagy a biopiacon - sokfelé érdemes nagymamád szemével is körbenézni, újra felfedezni a kézimunka értékét, a mesterség illatát,  a hosszú életű tárgyakat. Amit majd nem dobsz el, hanem megvarrod, összeilleszted és megragasztod.... kisfiad szívesen segít, fontos, hogy megtanuljon vigyázni a dolgokra, és meglátni az értéket, a szépet egy-egy tárgyban. Szép, mert valaki  szívből készítette neked, nekem, valakinek... csak úgy.

Gyűjtesz tárgyakat? Szereted ha nemcsak ott díszelegnek a polcodon, hanem veled mennek, mert szükséged van rájuk? Csak egy kendő a válladra... néha a fejedre, máskor a derekadra, de lehet benne diót is szedni, vagy szembekötőst játszani a gyerekekkel, felkötni vele a hajadat, vagy bekötni a torkodat... vagy csak kitárt karokkal futni  a réten és a kendőt két kézzel a magasban tartva elképzelni: bárcsak ilyen szabad lehetnél, ilyen boldogan futhatnál bármikor, nem tartva attól, mit gondolnak mások? Ne gondolj erre! Csak menj! Hidd el, olyan boldogan futnának veled ők is!


Elhívod őket? Csak úgy... szaladni a réten, és semmivel nem törődni, élvezni az ősz minden kincsét, illatát, zizzenését, a szabadságot, amely megadatott neked is.
Megpróbálod?
Azért a tasakra is gondolj -  a galagonyának... mert már izzik lassan....